Klubbtröjor & lagtröjor till fotboll

Varje stor europeisk liga har sina hängivna bejublare och belackare. Hur många gånger har diskussionens vågor inte gått höga om hur man bäst värderar fotboll med hänsyn till målrikedom, försvarstaktik, snabbhet och hårdhet? De två vanligaste grupperingarna i debatten är nog anhängare av den italienska respektive den engelska fotbollen. I både media och runt borden på sportpubarna vrids och vänds det på begrepp som taktisk genialitet, filmningar, tuffhet, tempo och bollkontroll. Kort sagt brukar italienska försvarare hävda att deras fotbollstyp av sofistikerad taktik, estetiskt passningsspel och poetiskt försvarsspel är överlägsen den brittiska kämpafotbollen och dess brötiga fans.

                >> Köp matchtröjan hos Unisportsportstore

Däremellan sitter hundratusentals fotbollsälskare och njuter av Zlatans, Messis och Ronaldos konster i La Liga och bryr sig inte om att delta i sandlådedebatten…

Lockar Barcelona-tröjan?

Nå, var man än har sina sympatier väcks något varmt i bröstkorgen inför synen av sitt älsklingslags matchdräkter när de pryder spelarna som står uppställda inför avspark. Är det dessutom fråga om Champions League-omgång visas alla möjliga klassiska matchtröjor upp på rad tillsammans med nya bekantskaper från de mindre ligorna.

Antingen man vill göra en egen variant där man blandar tröjmodell, symboler och text för att lyfta fram sin favoritspelare eller sitt lag på www.spreadshirt.net eller välja och vraka bland de hundratals klubbtröjor som finns tillgängliga på Unisportsportstore.se finns all anledning att botanisera bland sidorna.

I Allsvenskan möttes i höstas två av de mest klassiska svenska klubbarna i sista omgången för att göra upp om SM-guldet. AIK gick segrande ur striden på planen, men på läktarna kunde ”Änglarnas” fans stoltsera med övertaget i kraft av hemmaplan. Runt Gamla Ullevi böljade de vit- och blårandiga tröjorna i takt med den nyskrivna inmarschhymnen signerad Joel Alme. På pubar på stan innan matchen sågs både blåvittsupportrar och AIK-fans, de senare i sina karaktäristiska svarta klubbtröjor, ofta på olika pubar dock, vilket nog var säkrast.

Serie A är fullt av klassiska klubbdräkter, med Juventus svartvitrandiga, Romas vinröda och Inters blåsvarta som några exempel. För att inte tala om Milans svartröda tröjor som bars av halva kvarterets fotbollsintresserade kids för 15-20 år sedan då Milanos legendariska klubb hade enorma framgångar i både Serie A och i Europacuperna. Därtill kommer Palermos sköna rosafärgade dräkter, med sin alldeles speciella historia, Lazios vackra ljusblå och Fiorentinas blålila dräkt som symbol för Florens stolthet.

Premier League har möjligen något mer sammanhållen färgskala, åtminstone när det gäller toppklubbarna. Av ”The Big Four”, Arsenal, Chelsea, Manchester United och Liverpool, är det bara Chelsea som viker av tydligt med sina klarblå matchställ hemma på Stamford Bridge. De övriga har rött i basen, med olika variationer sinsemellan och från säsong till säsong. Manchester har på senare år kört med svarta revärer på tröjorna och svarta detaljer på shorts och strumpor, Arsenal jobbar i en mer rödvit skala och Liverpool har i många år spelat i de röda tröjorna med ett visst danskt ölmärke tryckt i vitt över bröstet. Även här finns dock avvikelser i form av Newcastles svartvitrandiga dräkter som gett dem smeknamnet ”Skatorna”, Tottenhams vita tröjor och Manchester Citys himmelsblå.

La Liga med sina två giganter, Barcelona och Real Madrid, har också en rad sköna klubbtröjor för den sugne att lägga vantarna på. För att börja med Barca så är det svårt att tänka sig ett klubblag med större spridning av tröjorna än dem. Deras vertikalrandiga blåröda tröjor med Unicefloggan på bröstet väcker sällan upprörda känslor hos andra lags supportrar, åtminstone inte utanför de mest fanatiska Real Madrid-leden. ”Los Blancos” å sin sida har kallats ”maktens lag” och har en något mer laddad relation till bortalagens fans med sin huvudstadsposition och täta kopplingar till fotbollens och politikens finrum. Inte desto mindre har det alltid stjärnspäckade laget från Madrid en stor skara supportrar över hela världen, som visar sin respekt inför stjärnorna med tröjor där Kaka, Benzema, Guti, Ronaldo och trotjänaren Raul pryder ryggen. Dessutom kan man på >> Köp matchtröjan hos Unisportsportstore